Świąteczna lekcja gotowania FORDATA VDR

Cztery zespoły, cztery wigilijne potrawy do przyrządzenia i szef kuchni, który potrafił po mistrzowsku zapanować nad kulinarnymi emocjami. Z okazji zbliżających się świąt przejechaliśmy się całym zespołem do The Kitchen Studio, by miło spędzić czas i sprawdzić, jak poradzimy sobie z gotowaniem. Zobaczcie, jak nam poszło.

Ilu informatyków potrzeba, żeby zrobić przystawkę z łososia? Okazuje się, że członkowie ekipy IT FORDATA radzą sobie doskonale zarówno z „gaszeniem pożarów” w systemie, jak i dbaniem, by ten zupełnie realny ogień nie spowodował katastrofy. W rękach Artura palnik gazowy okazał się czarodziejskim narzędziem do przygotowywania wykwintnych rybnych przekąsek serwowanych z orientalnym sosem i piklowanymi warzywami, które pochłonęliśmy w mgnieniu oka. A to dopiero początek ucztowania.

Witamy w The Kitchen Studio

The Kitchen Studio to miejscówka położona na obrzeżach Poznania i urządzona właśnie na wzór studia telewizyjnego, w którym stacje realizują popularne kulinarne formaty. Pełne zaplecze przyrządów, garnków, mikserów, piekarników i szokówek czeka na podekscytowanych uczestników w lekko industrialnych wnętrzach oświetlonych ostrym ledowym światłem – nic tylko zakasać rękawy i brać się do roboty. Na szczęście potrawy, które wyszły spod naszych rąk w tych profesjonalnych okolicznościach, nie podlegały zbyt surowej ocenie, a pan Krystian – właściciel kuchni – dbał, by wszystko szło w dobrą stronę i jak z rękawa sypał cennymi wskazówkami. O ilości wody potrzebnej do ugotowania soczewicy, o sposobie na idealne gyoza, o tym, że świeża ryba nie zapamiętuje odcisków palców. Zarówno totalni amatorzy (jak autor tego tekstu), jak i ci dużo bardziej doświadczeni mogli wynieść z tej konfrontacji wiedzę, która jest niezbędna w każdej kuchni.

Dbamy o dobre praktyki… kulinarne!

Nasza ekipa podzieliła się na cztery zespoły, z których każdy miał za zadanie przygotować jedną z zaplanowanych potraw. Co było w menu? Wspomniany już łosoś, po nim bulion grzybowy z makaronem i pieczonymi warzywami, jako danie główne filet z kurczaka kukurydzianego sous vide i pierożki z soczewicą, a na koniec tapioka i makowa panna cotta z sosem śliwkowym. Poziom trudności może i niższy od przepisu na baked Alaska czy cięcia trującej ryby fugu, ale na tyle wymagający, byśmy mogli się przy tym dobrze bawić. Jak to w kuchni, było dużo śmiechu i pozytywnego rozgardiaszu. Dużym ułatwieniem okazały się szczegółowo rozpisane proporcje składników. Produkty zagospodarowaliśmy zgodnie z duchem zero waste, przy czym część z nas dowiedziała się na przykład o istnieniu czipsów przyrządzanych ze skóry świeżo filetowanego łososia. Dobry kucharz niczego nie zmarnuje!

Nie obyło się przy tym bez klasycznych wpadek. Sól zamiast cukru robi w przypadku deseru kolosalną różnicę, a do listy pytań granicznych możemy dodać jeszcze shitake balansujące na granicy przypalenia i wywar, którego starcza na połowę zaplanowanych porcji zupy. Ale nie z takimi drobiazgami sobie radziliśmy. Ostatecznie stanęliśmy na wysokości zadania. Wrzawa ucichła, brudne sprzęty zostały fachowo doprowadzone do porządku przez dzielnych pracowników kuchni, a szef Krystian dokonał ostatecznych szlifów. Wszystkie potrawy zrobiły na nas ogromne wrażenie (bakłażan w sezamie!) i nikt nie wrócił do domu głodny. Całości dopełniała wspaniała atmosfera kreatywnego chaosu, która okazała się najważniejszym składnikiem.

Czas spędzony w The Kitchen Studio będziemy naprawdę miło wspominać. Z okazji zbliżających się świąt i nowego roku, życzymy wielu pozytywnych emocji, w tym rzecz jasna tych kulinarnych! Tymczasem zapraszamy do przejrzenia galerii z naszego finalnego spotkania firmowego A.D. 2019.

Nowości na blogu FORDATA?

Dowiedz się o nich szybciej. Zapisz się na nasz newsletter.

Jeśli artykuł był dla Państwa wartościowy, proszę o udostępnienie dalej, np. poprzez Facebook czy LinkedIn!
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Zdjęcie główne: Unsplash.com

Może Cię też zainteresować
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Nie akceptuję / AKCEPTUJĘ Polityka prywatności